Tantrix challenge
Tantrix er et sjovt, lille spil, som jeg genopdagede for nyligt. Det består af 56 seks-kantede brikker, som hver har præcis tre linjer, i tre forskellige farver, der krydser brikken på forskellig vis. Brikkerne skal så kombineres, således at de matcher hinanden, således at linjer i samme farve lægges imod hinanden, som illustreret herunder.
Det kan spilles som et kompetitivt spil, hvor hver spiller har en farve, og det så gælder om, at få bygget den længste linje, hvor det så tæller dobbelt, hvis det lykkedes at lave en løkke, dvs. at linjen lukkes som tilfældet med den blå linje herover.
Der er dog også en kabale-variant, som består af 30 udfordringer i stigende sværhedsgrad, og jeg har tænkt mig at komme hele vejen op til 30.
I denne version er målet, med et sæt af Tantrixbrikkerne, at lave en løkke i en bestemt farve som passerer igennem samtlige brikker. Man starter med de tre første brikker, hvor man skal lave en gul løkke, og det er der absolut ingen ben i.
Herefter vender man den næste brik, dvs. brik 4, og på den farve som tallet er skrevet med, kan man se hvilken farve løkke man skal bygge.
Og således øges sværhedsgraden ved at man hele tiden tilføjer endnu en brik og endnu en brik.
De første mange udfordringer er trivielle og hurtigt lagt.
Jeg tror det var omkring nummer 8x, at man lige skulle prøve et par gange inden den lå der, og det gjorde sig også gældende ved de næste.
Fra 11 brikker og op til 14, kunne man mærke, at nu var der ved at være kød på. Et par af dem gik hurtigt, hvilket nok mest var pga. held, men især nummer 14 krævede en del forsøg at få på plads.
Der er faktisk 4 farver i Tantrix, hvor den sidste farve er grøn og den titter frem ved brik nummer 15. Det gør det sværere, da den så ikke kan forbinde med de andre brikker. Nummer 15 gik dog alligevel overraskende hurtig, imens nummer 16 igen trak tænder ud. Og det blev dagens stoppunkt. 14 to-go.
Dag 2
Jeg skulle videre med udfordringen, og denne påskelørdag fik jeg igen sat mig med brikkerne. Der er ikke noget som hedder bare-lige mere, og hver udfordringen kræver tid. Udfordring 17 var med gul linjeføring, hvilket var et skift fra de forrige to baner, som var rød. Det lykkedes at få lagt den efter noget tid, hvorefter jeg gik direkte på bane 18. Pudsigt nok landede den i en konstellation, hvor der lige manglede en brik og så fik jeg kigget på brik nummer 19, og den passede sørme, så ved et uheld fik jeg faktisk lavet udfordring 19, før nummer 18.
Men jeg kunne jo ikke springe over, så efter nummer 19, så måtte jeg skille brikkerne ad, og styre imod udfordring 18. Som man kan se på billedet (ovenfor til venstre), så endte den med, at blive markant anderledes end bane 19, så det er ikke noget med, at man blot skal skifte et par brikker. Dagens sidste bane blev nummer 20, hvor vi igen skiftede fra rød til gul linjeføring, og den tog også noget tid. Nu er der 10 udfordringer tilbage.
Dag 3
Dag 4
Endnu en dag med Tantrix'en. Jeg må have været træt, for jeg kom til at lave løsningen med 21 brikker endnu engang, men den illustrerer dog, at der ikke kun er en løsning på hvert problem. Jeg har også lært, at hvis man bliver i samme farve, så er der ingen grund til at starte forfra hver gang. Man kan ofte nøjes med at rekonstruere dele af banen, til at kunne indeholde den nye brik. Her kunne jeg nøjes med at fifle med 5-6 brikker for at omme fra løsning 21 til nummer 22.
Dag 5
23 brikker
23 var også gul bane, og det tog lidt tid at komme ind i rytmen igen. Sidst havde jeg jo opdaget, at man kunne ombygge sig fra figur til figur, men jeg undlod dog at rekonstruere min figur fra dag 4 og det lykkedes da også at komme til en helt ny løsning alligevel.
Så er der farveskift til rød bane, og så er der ikke noget at bygge videre på. Det er forfra igen! Nu er der dog kommet en del grønne brikker i spil, så en af øvelserne er at få placeret disse til at starte med. Jeg fandt også ud af princippet om krydsning, hvilket handler om, hvor mange brikker man har, hvor en farve krydser en anden farve. F.eks. kan man se, at den røde bane, kun krydser den grønne bane to steder, så det er også værd at tage med i sine strategiske overvejelser. Man kan se, at det lykkedes mig at genbruge den venstre del af figuren imellem løsning 24 og 25.
Princippet om genbygning rækker kun så langt, for efter at have forsøgt noget tid, måtte jeg give op og starte helt forfra. Efter noget tid lykkedes det dog også at komme i mål med figur 26. Samme problem åbenbarede sig imellem nummer 26 og 27, for her måtte jeg også bryde figuren op igen. Det gav dog pote, at starte med at fokusere på den grønne linje og kigge på krydsningerne.
Selv om billederne er i rækkefølge, så kom jeg faktisk til løsning 29 før løsning 28. Når figuren er lige ved at gå op, men der er et enkelt hul, så er det fristende at se om næste brik er den som lige lukker hullet, og det var det i dette tilfælde. Det lykkedes at ombygge sig tilbage til figur 28, men det var alligevel omtrent halvdelen af brikkerne som skulle lægges om. Selv om den røde bane er ens i højre side, så bemærk at flere brikker er ændret, så de gennemløbende farver er anderledes. Tydeligst ses det på den gule bane nederst i højre side. Nu er der kun den sidste udfordring tilbage - den gemmer jeg til en anden dag!
Dag 6
Så var det den absolut sidste udfordring - nummer 30 med 30 brikker. Jeg startede fra scratch og huskede de ting jeg havde lært igennem udfordringerne. Nøglepunkterne, er de to brikker, hvor rød krydser grøn og herefter at få placeret den grønne linje på en måde, så rød kan bugte sig sammen med den. Der var tre hovedkonstruktioner, inden jeg begyndte at nærme mig sejren og her var det også ret svært at få placeret de sidste brikker, især så de danner en lovlig kantkombination. Til min gru opdager jeg dog her ved redigeringstidspunktet, at min figur faktisk har en fejl, da der ikke må være tre ens farver der leder ind i et tomt felt, som det forekommer nederst til venstre.
Heldigvis kan jeg dog hurtigt se, at man kan komme ud over dette ved at bytte nabobrikken som illustreret herunder, så nu kan jeg kalde mig Tantrix-mester, selv om den sidste brik så blev lagt via billedmanipulation :) Det kan være jeg laver en korrekt omlægning ved lejlighed.