Restaurant Lyst

En længe planlagt tur, var at besøge restaurant Lyst i Vejle, og samtidigt gå nogle gode vandreture. Det var kun et arrangement på to dage, men vi fik oplevelser for mange dage.

Vi tog bilen fra Køge kl. 8:30 og da vi nåede Fyn, tog vi en svinkeærinde sydpå, hvor vi gjorde holdt i Svanninge Bakker (og Svanninge Bjerge blev jeg senere belært om).

En af de destinationer

Området på sydfyn var på naturstyrelsens liste over ti områder man ikke må snyde sig selv for i Danmark, og ganske fortjent. Det stærkt kuperede terræn og den varierede natur var virkelig smukt og gav mange forskellige oplevelser.

Løse dyr

Mange steder i området, gik der løse husdyr - dog hovedsageligt køer. Nogle var sky, nogle var nysgerrige og nogle ville blot stå i ly for den skarpe sol.

Vilde blomster

Der var masser af vilde blomster som sommerfuglene kunne boltre sig imellem.

Stejlt terræn

Det gik skarpt opad mange steder og den samlede vandretur gav os 200 højdemeter, hvor det højest besøgte punkt var Lerbjerg beliggende 126 meter over havet.

Æggemysteriet

På en marksti fandt vi fem-seks knuste æg, med ca. 10 meters mellemrum. Om det var en ravn eller en fugl der ikke kunne holde sig i luften, fandt vi aldrig ud af.

Hovedattraktionen var Restaurant Lyst, grundlagt af Morten Kirk Johansen, der desværre var gået bort i januar, og dens placering i Fjordenhus midt i Vejle Fjord var intet mindre end spektakulær. Der blev taget fint imod os på kajen, inden vi blev ledt op til en fantastisk oplevelse.

En portal

Der var adskillige kunstinstallationer i den offentligt tilgængelige del af bygningen, såsom denne portal i loftet.

Velkomst i baren

Vi blev startet i baren, hvor vi modtog en sand maskingeværssalve af smagsindtryk.

900.000 mursten

Bygningen var opført af omkring 900.000 mursten og hvor en normal murer kan lægge imellem 800 og 1.000 mursten på en dag, var dette tal reduceret til imellem 100 og 200 på grund af bygningens store kompleksitet.

Et spændende instrument

Nu vil jeg ikke spoile besøget, så jeg vil blot sige at dette mystiske instrument havde en tæt sammenbinding med køkkenet.

Aften i bevægelse

På Restaurant Lyst brugte man princippet om, at holde lidt gang i gæsterne, så man kom lidt rundt i huset, som bl.a. her hvor vi skulle smage en musling, serveret på det indbyggede -30 C indbyggede skaldyrsfad.

Et pudsigt møde

Ved et tilfælde mødte vi Marie Kirk (datter til restaurantens grundlægger) der var ude og fejre sin nærtstående 18 års fødselsdag, og hun kunne fortælle en del om sin kulinariske barndom og sin fars vision med restauranten.

Dag to

Vi havde egentligt talt om og køre ud og vandre ved Jellingestenen, men vores møde med Vejles nye havnefront, fik os til at ændre planer og i stedet tage en tur, der bragte os igennem havnen og ud langs fjorden. Da turen også bragte os op i baglandet, så var der også en del højdemeter i dagens vandring.

En smuk skulptur

Vi rundede naturligvis lige Fjordenhus igen, for det er altså et imponerende bygningsværk og markant større end det lige fremgår på billeder.

Fantastisk havnekvarter

Vejle har også rykket enormt på havnekvarteret og her var både liv og god stemning, med en god blanding af boliger, restauranter og andre aktiviteter. Det var så betagende, at Allan kort overvejede om han skulle rykke teltpælene fra København til Vejle.

Ikoniske bygninger

Der var adskillige ikoniske bygninger, såsom denne kajakklub, lå for foden af den nok mest kendte (eller synlige) bygning i Vejle.

Et skridt foran

Der var også supercykelstier i Vejle, men de virkede alligevel et skridt foran os, for de kunne ikke bare stille med luftpumper, men også med et lille cykelværksted, hvor der hang værktøj klar til at reparere på sin cykel.

E-bænken

Der var også plads til den udmattede og endda med mulighed for, at oplade sin telefon og andre elektroniske enheder, drevet af en enkelt solcelle over bænken. Og det mest imponerende var, at det rent faktisk fungerede.

Med bil eller tog

Broen over Vejle Fjord er faktisk en ret imponerende konstruktion, når man kommer tæt på. Men hvis man ikke ønsker at køre bil, er toget jo også en fin mulighed for at komme til Vejle. Det væltede i hvert fald frem og tilbage med tog, der tog den fine tur på begge sider af fjorden.

Stedet hvor de rige bor

Endnu en lektion fra vores taxa-chauffør var at alle områdets rige boede i Bredballe, så vi lod lige vores tur række herud forbi. Og der var ganske rigtigt nogle lækre huse, men boligpriserne var nok martrede af, at jernbanen gik lige igennem hele byen.

Skybrud

Vejrudsigten havde lovet skybrud, men det holdt tørt på hele vores gåtur - eller i hvert fald næsten. Lige over en kilometer før vi var tilbage ved bilen, åbnede himlens sluser sig og det stod ned. Jeg gemte hele selskabet under et træ, og spurtede tilbage for at hente bilen, men lige lidt hjalp det, for nedbøret var simpelthen for voldsomt til at blive tilbageholdt.